Text Size

Mai multa protectie pentru turistii care au pachete de vacanta

Publicitate

Turistii care isi alcatuiesc pachetele de vacanta folosind serviciile de pe internet sau din alta parte au nevoie de protectie suplimentara, pentru ca nu vor fi asigurati precum turistii care cumpara de la agentii traditionali de turism, spun deputatii europeni.
O propunere legislativa votata miercuri are in vedere asigurarea turistilor daca operatorul da faliment, protectia impotriva unor cresteri majore de preturi sau a unor modificari ale zborurilor si precizarea drepturilor in circumstante speciale, se arata intr-un comunicat transmis de Parlamentul European.

Regulile UE prezente privind pachetele de vacanta dateaza din 1990. De atunci, zborurile ieftine au luat amploare, iar vanzarile pe internet sau modificat substantial modul in care turistii planifica si cumpara vacantele. Cu toate acestea, multe dintre aceste pachete alcatuite pe internet nu fac subiectul regulilor actuale si turistii risca sa ramana intr-o zona legala gri care poate fi costisitoare.

Directiva actualizata va extinde definitia pachetelor de vacanta pentru a include cele mai multe tipuri de aranjamente de calatorie alcatuite din diferite elemente, cum ar fi zboruri, cazare si inchiriere de masini, pentru a proteja turistii in cazul unor probleme. Deputatii au insistat de asemenea ca turistii sa fie informati in mod detaliat inainte de a incheia un contract daca aranjamentele lor de calatorie nu reprezinta un pachet si nu ofera acelasi nivel de protectie.

"Modificarea definitiei clarifica acum ce reprezinta un pachet de vacanta. Turistii trebuie sa fie informati despre drepturile lor si cum sunt asigurati. Directiva actualizata are in vedere un inalt nivel de protectie a consumatorilor si o detaliata informare a lor", a spus raportorul Hans-Peter Mayer (PPE, DE).

Noua propunere legislativa aprobata cu 610 voturi la 58 si 13 abtineri ar trebui sa asigure urmatoarele elemente:

• Turistii sunt repatriati daca cel care organizeaza calatoria da faliment in timp ce ei sunt in vacanta. Daca este posibil, turistii ar trebui sa aiba optiunea de a continua calatoria inainte de a se intoarce acasa, spun deputatii;

• Preturile pot fi crescute dupa incheierea tranzactiei din motive speciale cum ar fi cresterea pretului combustibilului sau a taxelor. Daca pretul creste cu mai mult de 8% (Comisia a propus 10%), turistului ar trebui sa i se ofere o alta vacanta sau acesta ar trebui sa fie rambursat;

• Organizatorii nu ar trebui sa poata modifica semnificativ orarele de zbor, insemnand o modificare de mai mult de trei ore, dupa ce este incheiata o tranzactie;

• In circumstante "inevitabile" sau "neprevazute", cum ar fi dezastre naturale sau un atac terorist, care impiedica turistul sa se intoarca acasa la timp, organizatorul trebuie sa organizeze cazare la acelasi standard ca si cazarea rezervata initial sau sa plateasca o cazare pentru cinci nopti, la un cost de maximum 125 de euro pe noapte, daca organizatorul nu poate sau nu vrea sa rezerve cazarea (propunerea Comisiei a fost de trei nopti la un cost maxim de 100 de euro pe noapte).

Votul de miercuri incheie prima lectura si asigura un mandat pentru noul Parlament de a intra in negocieri cu statele membre pentru varianta finala a directivei. Discutiile cu statele membre vor incepe dupa alegerile din mai.

Sosirile si innoptarile in unitati turistice din Romania au crescut anul trecut, fata de 2012, cu 3,5%, respectiv cu 1,1%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Din totalul turistilor straini, de 1,71 milioane, cei mai multi au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) si Franta (118.649). sursa dailybusiness.ro

Publicitate
Banner

newsletter

Banner
Banner
Banner
Banner

autentificare

Traducere

English French German Hungarian Italian Portuguese Russian Spanish Turkish

Important

Euro Ghid HoReCa pune la dispozitia managerilor, administratorilor unitatilor de cazare si de alimentatie publica serviciul de achizitii "Cerere de Oferta".
Serviciul este GRATUIT fara obligatii financiare, promt si eficient. Folosind acest serviciu economisiti timp si bani, primind oferte de la mai multi furnizori intr-un timp cat mai scurt. Citeste...


____________________________________