Text Size

Peste 86 mil. lei cheltuiti pe servicii turistice si distractie de 1 Mai si Paste

Publicitate

In minivacanta de 1 Mai si Paste, zilele libere si tarifele mai mici au condus la o crestere a numarului total de turisti in Romania, cu 52% mai mult comparativ cu situatia cumulata a celor doua sarbatori din anul 2012. Acestia au cheltuit peste 51 milioane lei doar pentru servicii turistice si peste 35 milioane pentru distractie, potrivit datelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

Cu toate ca, din cauza resurselor financiare reduse alocate pentru petrecerea sarbatorilor de primavara, iar majoritatea romanilor au preferat anul acesta sa petreaca separat cele doua evenimente, circulatia turistica a sporit fata de anul trecut.
Sarbatorile pascale au generat, asa cum era anticipat, un nou flux de turisti spre destinatiile turistice, unde deja se aflau un mare numar de turisti.

Cei mai multi au preferat traditiile autentic romanesti si au ales ca destinatie de vacanta zonele rurale din Romania. Astfel, in topul preferintelor romanilor s-au aflat, ca de obicei, pensiunile turistice, unde au sarbatorit Pastele peste 65.000 turisti.

In ultimele 3 nopti ale minivacantei, in unitatile de cazare clasificate de pe litoralul romanesc numarul turistilor a scazut, multi preferand sa sarbatoreasca Pastele in familie, astfel ramanand pe litoral circa 16.000 de turisti. Cu aceasta ocazie, turistii ramasi pe litoral au primit gratuit din partea gazdelor oua rosii, cozonac si alte produse traditionale de Paste.

Statiunile montane au fost si ele solicitate de romanii care au ales sa petreaca Pastele la inaltime. Aproximativ 25.000 de turisti au ajuns la munte, dublu fata de anul trecut. Astfel, unitatile de cazare de pe Valea Prahovei au fost ocupate in proportie de 70-80%, in timp ce in celelalte statiuni montane gradul de ocupare a fost de pana la 70%.   

In statiunile balneare numarul turistilor a ramas nemodificat, 10.000 de turisti petrecand Pastele in aceste zone, numar similar cu cel din 2012.

Datorita serviciilor complete (cazare, masa si transport naval) oferite pasionatilor de pescuit si inedit, cei care au ales sa-si petreaca 1 Mai in Delta, au ramas si pentru sarbatoarea de Paste, numarul acestora fiind de aproximativ 2.500, de doua ori si jumatate mai mare decat anul trecut.

In privinta turismului extern, cei mai multi dintre romanii care au plecat in strainatate cu ocazia zilei de 1 Mai au petrecut si Pastele in aceeasi destinatie, cu exceptia Bulgariei, unde sarbatorile Pascale au adus in plus peste 7.000 de romani. Astfel, numarul romanilor care au plecat din tara in aceasta minivacanta a fost de peste 12.000. Cresterea se datoreaza, in principal, numarului mare de zile libere comparativ cu perioada similara a anului trecut.

In Romania, cheltuielile s-au extins in aceasta perioada, cu bugetul alocat distractiilor si meselor festive. Bugetul mediu de cheltuieli estimat pentru alte servicii, in afara de cazare si mic dejun este de 100 de lei pe zi, astfel ca, in aceasta perioada romanii au cheltuit suplimentar peste 35 milioane de lei pentru mancare si distractie. sursa (dailybusiness.ro)

 

Publicitate
Banner

newsletter

Banner
Banner
Banner
Banner

autentificare

Traducere

English French German Hungarian Italian Portuguese Russian Spanish Turkish

Important

Euro Ghid HoReCa pune la dispozitia managerilor, administratorilor unitatilor de cazare si de alimentatie publica serviciul de achizitii "Cerere de Oferta".
Serviciul este GRATUIT fara obligatii financiare, promt si eficient. Folosind acest serviciu economisiti timp si bani, primind oferte de la mai multi furnizori intr-un timp cat mai scurt. Citeste...


____________________________________